Çocuğunuza sınır koymak istiyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz?

Çocuklarımız ile iletişim kurarken yaşadığımız temel problemlerden biridir sınırlar. Çocuklarımızın sayısız istek ve arzuları karşısında ne yapacağımızı şaşırdığımız anlarımız olur. Her ne kadar karmaşık görünse de bu anları doğru yönetebilmek mümkündür. Peki nasıl?

1 - Öğretmek

Çocuklarımıza her nerede olursa olsun bir sınırımızın bulunduğunu öğretmeliyiz. Çocuğumuz ilk olarak sınır kavramını anlatmalıyız. Sınırlar neden var? Neden her yerde istediğimiz gibi davranmıyoruz? Çocuğumuz ona koyulan sınırların neden olduğunu bilirler ve bu duruma mantıklı bir açıklama getirirlerse sınırlara uymaya daha istekli olacaklardır.
 Unutmamalıyız ki bizim sınırımız aslında bir başkasının sınırını ihlal ettiğimiz yerdir.  

2- Örnek olmak

Çocuklarımızın bizlerin koymuş olduğumuz sınırlara uyması için ilk olarak bizlerin bu sınırlara uyması gerekmektedir. Unutmayın çocuklarınız söylediklerinizi değil sizden gördüklerini yaparlar.

3- İçselleştirmesine yardımcı olmak

Sınır kavramını benimsemesi konusunda yardımcı olmalı ve bizlerde saygı duymalıyız. Çocuğumuza sınır koyduğumuz da bizlerde bu sınırlara karşı saygılı olmalıyız. Çocuğumuz kapalı bir kapıdan içeri girerken kapıyı çalarak girmesini istiyorsak bizlerde onun odasına girerken kapıyı çalarak içeri girmeliyiz. Böylelikle çocuğunuz sınır kavramını daha iyi benimseyecektir.

Unutmamalıyız bizim sınırımız bir başkasının sınırını ihlal ettiğimiz yerdir.

Çocuklarda sınırlar kitabında:

  • Aynı anda hem sınırlar koyup hem de sevecen bir anne baba olmanın yollarını
  • Kontrolden çıkmış bir aile hayatına kontrolü getirmeyi 
  • Ebeveynlikte sınırların ön yasasını
  • Çocuklarınız için uygun hale getirebileceğiniz sınırlarını ve sonuçlarını tanımlamayı ve çok daha fazlasını öğreneceksiniz.

Ürünü incelemek için: Çocuklarda Sınırlar